Chose language(country)

Funkcionalna hrana

Antireumatici u tanjiru
Zdravlje često počinje (ali i završava) u tanjiru!

opširnije ->

 
Celer, Apium graveolens
U Homerovo doba, celer je bio simbol lepote i veselja.

opširnije ->

 
Celer, nekoliko lekovitih recepata
Sok od celera kao dijuretik
Čaj od celera kod rumatskih tegoba
Čaj od celera za bolju probavu

opširnije ->

 
Celer u narodnoj medicini
U narodnoj medicini celer se preporučuje i kod visokog krvnog pritiska, jer deluje dijuretički, pa otuda narodna pesmica: Ko na srcu ima feler, mora uvek jesti celer."

opširnije ->

 
Celer - mere opreza
Budući da celer ima jako delovanje na izlučivanje mokraće, kod obolelih bubrega treba ga uzimati s oprezom.

opširnije ->

 
Hipotoksična dijeta
Ni najstroža dijeta za mršavljenje neće pomoći redukciji celulita.
Dok je glavni cilj dijeta za mršavljenje izbegavanje visokokalorične hrane,
cilj anticelulitne dijete je odstranjenje štetnih materija (hipotoksična dijeta).

opširnije ->

 
Šargarepa - Moguća terapeutska svojstva
Prema autoru svetskih bestselera o zdravom načinu života Žan Karper (Jean Carper), šargarepa je jedna od najsigurnijih namirnica za zaustavljanje raka, posebno raka povezanog s pušenjem, uključujući i rak pluća i pankreasa.

opširnije ->

 
Šargarepa - Praktični saveti
Konzumiranjem većih količina šargarepe, višak beta-karotena telo sprema u koži, dajući joj žuto-narančasti ton.

opširnije ->

 
Šargarepa - Recepti iz apoteke varaždinskog manastira Uršulinki
Praktični recepti

opširnije ->

 
Šargarepa u narodnoj medicini
U narodnoj medicini, kod reumatskih tegoba i giht, preporučuje se svakodnevno konzumiranje 3 dcl šargarepa soka, jer se njime otklanjaju iz organizma svi otrovni sastojci koji podstiču reumu i giht.

opširnije ->

 
Šargarepa u službenoj medicini
Službena medicina upotrebljava šargarepu, prvenstveno pitomu.

opširnije ->

 
Šargarepa, Daucus carota
Većina opisa šargarepe počinje rečima Richarda Gardinet-a, koji je oko 1599. u svom priručniku o vrtu zapisao: "U svoj vrt posadi šargarepu i ponizno za nju zahvali Bogu kao za jedinstven i uzvišen blagoslov".

opširnije ->

 
Nar, Punica granatum
Morski šipak, granat, mogranj.

opširnije ->

 
Peršun
Prva biljka koju ćemo zasaditi u naš novi povrtnjak sigurno će biti peršun. I ne bez razloga. Ovaj lekoviti začin, koji dodajemo gotovo svakom jelu, ima jaku preventivnu ulogu u našem organizmu, a ujedno stimuliše rad mnogih organa.

opširnije ->

 
Peršun - Praktični saveti
Kovrdžavi peršun idealan je za ukrašavanje. Peršun ravnih listova snažniji je ukusom i pogodniji za kuvanje, jer bolje podnosi toplinu.

opširnije ->

 
Peršun - Recepti iz apoteke varaždinskog manastira Uršulinki
Čaj, Ulje, Okrepljujuće vino sv. Hildegarda

opširnije ->

 
Regulisanje probave
Opšte je poznata važnost dobre probave za naše zdravlje.

opširnije ->

 
Reuma - Recepti iz apoteke varaždinskog manastira Uršulinki
Preporučuje se konzumiranje čaja od koprive i preslice.

opširnije ->

 
Celer u narodnoj medicini.
U narodnoj medicini celer se preporučuje i kod visokog krvnog pritiska.

opširnije ->